Kaspersky ASAP: Automatizovana platforma za obuku zaposlenih o cyber sigurnosti

17.02.2023. | Blog

Cyber prijetnje su sve prisutnije i postaje jasno da nije dovoljno imati samo jednu liniju odbrane od  cyber napada. Najvažnija stvar koju biste trebali imati na umu, jeste da je sigurnost stalan proces, a ona nije samo prioritet stručnjacima iz ove oblasti.

Bez obzira da li ste pojedinac, mala firma ili velika korporacija – cyber sigurnost bi trebala biti i vaš prioritet. Prvi korak u proaktivnosti po pitanju cyber sigurnosti je razumijevanje različitih vrsta prijetnji.

Ovi napadi obično imaju za cilj pristup povjeriljivim informacijama, iznuđivanje novca od korisnika ili prekid normalnih poslovnih procesa. Kako tehnologija napreduje, postaju sve sofisticiraniji i opasniji a ako uzmemo u obzir da ovi napadi mogu doći  iz jednog naizgled potpuno bezazlenog mail-a to čini cyber bezbijednost sve važnijom stavkom uspješnog poslovanja organizacija i mirnog sna online živućeg svijeta.

Šta je Kaspersky ASAP i kako vam zapravo može pomoći?

Više od 80% svih incidenata na internetu uzrokovano je pogađajte ljudskom greškom.

U ovim virtuelnim nezgodama kompanije gube višemilionske sume, oporavljajući se dugo od incidenata za koje su glavni krivci nepromišljene akcije zaposlenih. Ovi podaci navode na zaključak da je neophodno edukovati svoje zaposlenike o cyber sigurnosti, kako biste promijenili njihov stav i ponašanje a samim tim zaštitili svoje poslovanje.

Efikasnost tradicionalnih programa i obuka čija je namjena edukacija na teme cyber bezbijednosti je ograničena i često ne uspijeva da inspiriše i stimuliše poželjno ponašanje.

Mala i srednja preduzeća, koja obično nemaju potrebno iskustvo i resurse, posebno se suočavaju sa izazovima koji program odabrati i biti siguran u efikasnost rezultata.

Kako bi pomogao kompanijama oko podizanja svijesti kod zaposlenika o cyber bezbjednosti, Kaspersky je ponudio način za otklanjanje rizika za bezbijednost i kreirao automatizovanu Efficient – Easy – Effective platformu. 

Platforma za obuku na mreži Kaspersky Automated Security Awareness Platform (ASAP)  pomaže korisnicima da nauče glavna pravila o sigurnosti informacija i povezanim prijetnjama u svom svakodnevnom životu, kroz praktične primjere kako se boriti protiv njih.

Kaspersky ASAP sadržaj kreirali su vodeći stručnjaci za kibernetičku sigurnost

Kaspersky ASAP platforma mijenja način na koji se plasira cybersecurity sadržaj za učenje i nudi vam više nivoa znanja, od početnog do kompleksnijeg nivoa, što daje mogućnost odabira koji nivo znanja se želi postići. 

Sadržaj platforme kreirali su vodeći stručnjaci za cyber sigurnost i zasnovan je na modelu od 300+ praktičnih i osnovnih vještina koje bi svi zaposleni unutar organizacija trebali imati. 

Kaspersky ASAP

Interaktivne lekcije, primjeri iz stvarnih životnih situacija u kojima se zaposleni mogu prepoznati i lekcije u prosječnom trajanju od 5-10 minuta, kao i objašnjenja “zašto i kako”.

Platforma (studentska i administratorska) prilagođena je na 30 jezika a teme su:

• Lozinke i nalozi

• E-pošta

• Web stranice i Internet

• Društveni mediji i Messengeri

• PC bezbijednost

• Mobilni uređaji

• Zaštita povjerljivih podataka

• GDPR

• Industrijska sajber sigurnost

Dodatna fleksibilnost platforme je ubrzani kurs, kao kratka verzija treninga, sačinjena iz audio-video formata. 

Platforma je mobile-friendly i zaposleni mogu učiti u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg uređaja. 

Korisnici mogu pristupiti portalu za obuku korištenjem personaliziranih linkova iz poziva za obuku ili korištenjem jedinstvenog linka za sve korisnike.

Zašto odabrati Kaspersky ASAP?

Koristi se u preko 75 zemalja sa već milion korisnika koji su uspješno završili obuku. Principi učenja u ASAP-u su zasnovani na metodologiji koja uzima u obzir specifičnosti ljudske prirode, naše sposobnosti da percipiramo i apsorbujemo informacije.

Kaspersky ASAP nudi širok spektar rješenja koja pokrivaju sve specifične potrebe preduzeća u vezi sa cyber bezbijednošću i uči vještinama koje su svima potrebne, a organizaciji pruža pomoć na svakom koraku puta ka bezbijednom korporativnom cyber okruženju.