Program 2021

14 – 15.10.2021.

14 – 15.10.2021.

TECH hosted 2021 – Game Changing

Tehnološki stručnjaci iz cijelog svijeta i ove godine će donijeti novitete predstavnicima javnog i privatnog sektora iz cijele Bosne i Hercegovine na Tech Hosted konferenciju, pod novim sloganom: “Game changing”.

Najveći multivendorski događaj održaće se 14. oktobra 2021. godine u LANACO Tehnološkom centru u Banjoj Luci, u skladu sa propisanim mjerama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), uz live streaming za sve posjetioce koji zbog donešenih mjera protiv širenja COVID-19 ne budu u prilici fizički prisustvovati događaju.

Drugi dan konferencije, posvećen studentima, održaće se 15.10.2021. godine, u online formatu.

14.10.2021.09:00
LANACO Tehnološki centar / info pult

REGISTRACIJA UČESNIKA

Molimo Vas da se prilikom dolaska na TECH hosted by LANACO 2021 registrujete na Info-pultu Tehnološkog centra.

Timeline main image

14.10.2021.09:30
LANACO Tehnološki centar / konferencijska sala
DRAGAN NINIĆ / Head of LANACO Business development group

OTVARANJE

Timeline main image

14.10.2021.09:40
LANACO Tehnološki centar / konferencijska sala
BURAK CANBOY / Founder & President of win.rar GmbH

Memes & Compressed Anecdotes

.RAR, WinRAR, RARLAB.COM and win.rar GmbH during 20 years of GAME CHANGING

Timeline main image

14.10.2021.10:30
LANACO Tehnološki centar / konferencijska sala
VEEAM / Nemanja Pejić

Why protecting your Microsoft Office 365 data?

Iako su osjetljivi Cloud podaci pohranjeni u Office365 dokumentima, prema procjenama 76% organizacija nema sigurnosne kopije. Sada je vrijeme da pronađete rješenje za sigurnosno kopiranje koje vam nudi potpuni pristup i potpunu kontrolu nad vašim podacima. Otkrivamo kako se zaštititi od slučajnog brisanja, unutrašnjih i vanjskih sigurnosnih prijetnji i drugih rizika s kojima se možete suočiti kada ne koristite rješenje za izradu sigurnosnih kopija namijenjenom za Office 365.

Timeline main image

14.10.2021.11:10
LANACO Tehnološki centar / restoran

Coffee break & Quick snack

Timeline main image

14.10.2021.11:25
LANACO Tehnološki centar / konferencijska sala
Kaspersky / Srđan Gligorić

Kaspersky ASAP – platforma za on-line edukaciju zaposlenih o pretnjama u oblasti IT bezbjednosti

Moderno doba, tj. digitalizacija donose nove pretnje za firme i pojedince, pretnje u oblasti IT bezbjednosti. Kao pojedinac, ali i kao pripadnik neke organizacije, zaposleni mora biti u stanju prepoznati moguće napade u njegovom ličnom prostoru (e-mail nalozi, socijalne mreže, online bankarstvo, itd.) kao i u prostoru firme gdje potencijalne štete od napada mogu da se mjere desetinama ili stotinama hiljada eura. KASAP edukuje zaposlene o rizicima, prepoznavanju pretnji i pravilnom ponašanju u radu kako bi se izbjegli incidenti u digitalnom dobu.

Timeline main image

14.10.2021.12:10
LANACO Tehnološki centar / konferencijska sala
LENOVO / Aleksandar Aksentijević
LENOVO / Moustafa Abdelhai

Virtualno jednostavno – softverski definisan Data Centar

Virtualizovani i softverski definisani resursi u Data Centru više nisu novina već nešto što sve više naših korisnika u regionu usvaja. Razlozi su vrlo jednostavni, korisnici imaju potrebu za većom efikasnošću, brzim i fleksibilnijim računarskim resursima. Jedan od bitnih preduslova za naše korisnike je da mogu da krenu malim koracima, da lagano savladavaju nove tehnologije i da ne moraju da počinju sve iz početka sa velikim investicionim troškovima.

Improve efficiency with 3rd Generation Xeon IceLake and Intel Optane Technology, Performance made flexible

Sa Ice Lake-om, Intel i Lenovo obezbjediće optimizovana radna opterećenja (Cloud, preduzeća, HPC, mrežu, sigurnost), ugrađenu AI i kripto ubrzanje, poboljšanu sigurnost, podršku za PCI-Gen4 te povećanu memoriju.
Sa Optane: optimizujte vaš sistem po minimalnim troškovima.
Intel Optane memorija donosi personalizaciju i brzinu nadohvat ruke.

Timeline main image

14.10.2021.13:10
LANACO Tehnološki centar / restoran

Coffee break & Quick snack

Timeline main image

14.10.2021.13:25
LANACO Tehnološki centar / konferencijska sala
HP Enterprise / Jemin Vlaho
HP Enterprise / Denis Stanarević

HPE Pensando - Cloud tehnologija dostupna svima

Trenutna arhitektura podatkovnog centra zahtijeva mnoge različite alate za upravljanje i funkcionalnost Data Centara. Takvi alati izvode nešto što se naziva tromboning efekt koji je neefikasan. Da bi taj problem riješili, Cloud provideri već par godina koriste novu tehnologiju u svojim Data Centrima. Koristeći HPE servere i Pensando tehnologiju, korisnici dobijaju takav alat za upravljanje koji pruža prednosti poput smanjenja TCO-a, smanjene složenosti, te poboljšane performanse u postojećim enterprise okruženjima i skalabilnost.

Inteligencija za 100-postotnu raspoloživost podataka – pogled ispod haube

Neformalno istraživanje administratora i vlasnika podatkovnih centara izdvojilo je najgore pitanje koje možete postaviti na početku poslovnog razgovora. Pitanje glasi: „Šta vas drži budnim u kasnim noćnim satima?” Izrazi poput: latencija, workload, raspoloživost, upravljanje, nadogradnja i podešavanje infrastrukture, silosi infrastrukture i podataka i sl. čine takve razgovore još kompleksnijim. Predavanje donosi pomak paradigme raspoloživosti podatkovne infrastrukture i pogleda iz perspektive korisnika aplikacija i podataka. Kako to rade današnji superheroji podatkovne infrastrukture?

Timeline main image

14.10.2021.14:05
LANACO Tehnološki centar / konferencijska sala
FORTINET / Duško Milošević

Zašto je Fortinet vaše sljedeće rješenje?

Saznajte kako organizacije širom svijeta održavaju vidljivost i doslednu primjenu politike u vrijeme eksplozije mrežnih ivica, čineći mrežni perimetar spremnim za isporuku očekivane sigurne veze korisnika sa aplikacijom visokih performansi. Korisnici očekuju najbolje performanse platforme za cyber-sigurnost u industriji, a otkrivamo vam zašto je Fortinet vaše prvo sljedeće rješenje.

Timeline main image

14.10.2021.14:35
LANACO Tehnološki centar / restoran

Coffee break & Quick snack

Timeline main image

14.10.2021.14:50
LANACO Tehnološki centar / konferencijska sala
DELL EMC / Dragan Jovančić

Dell EMC Cyber recovery – IT bunker vaših podataka

Današnje vrijeme ne postavlja više pitanje kako će doći do cyber napada na vašu kompaniju, već kada!

Zaštita vaše organizacije od neizbježnosti cyber napada, posebno ransomware-a, zahteva višeslojni pristup. Morate spriječiti napade, ali morate biti spremni i na najgore.

Kao jedno od prvih takvih rješenja na tržištu Dell EMC Cyber Recovery rješenje štiti najvažnije podatke vaše organizacije.

Kroz inovacije zasnovane na automatizaciji i analitci, vaši podaci se uklanjaju i izoluju od cyber napada u okviru sigurnog trezora podataka.

Dell EMC Cyber Recovery donosi fleksibilnost i automatizaciju korišćenjem robusne analitike, predikcijom sigurnosnih propusta i detaljnom analizom rada vašeg sistema.

Timeline main image

14.10.2021.15:20
LANACO Tehnološki centar / konferencijska sala
LANACO / Darko Marinković

Key note - AI/ML in production – how to get there?

Saznajte kako uspješno prevazići uobičajene i manje uobičajene prepreke, sa kojima se možete suočiti na putu do produkcije AI/ML modela, poslušajte keynote predavanje „AI/ML in production – how to get there?“

Timeline main image

14.10.2021.16:00
LANACO Tehnološki centar / restoran

Ručak & Umrežavanje

15.10.2021.

TECH hosted 2021 – Student day

sponzor studentskog dana

15.10.2021.10:30
LANACO Tehnološki centar / online

Otvaranje

15.10.2021.10:40
LANACO Tehnološki centar / online
predavanje / Mladen Veletić

Key note predavanje

15.10.2021.11:40
LANACO Tehnološki centar / online
LANACO / Jelena Mijatović

Data Science Mindset

Ovo izlaganje upoznaće vas sa novim načinom razmišljanja u IT svijetu, razmišljanjem Data Scientist-a. Kroz primjer konkretnog problema i prikaz tehnologija koje su primjenjene, steći ćete uvid u kompletan tok misli rada na Data Science projektu, od traganja za problemom pa sve do realizacije njegovog rješenja.

15.10.2021.12:15
LANACO Tehnološki centar / online
Jasmin Marić

Razvoj i potencijal e-biznisa u BiH

E-biznis godinama unazad ostvaruje sve veći uticaj na industriju u Bosni i Hercegovini. Sinonim za internet kupovinu na našem tržištu danas je definitivno OLX.ba platforma, ranije poznata pod nazivom Pik.ba. 3D Kingdom, Dernek.ba, Pik.ba (danas OLX.ba), Korpa.ba... Iza svih ovih platformi stoji jedan tim preduzetnika koji je prepoznao priliku koju im donosi poslovanje putem interneta. Ispred njih, na Student Day-u ovogodišnje Tech Hosted by LANACO konferencije, govoriće nam Jasmin Marić, Business Development Manager OLX grupe.

15.10.2021.13:00
LANACO Tehnološki centar / online
PANEL DISKUSIJA

Gaming industrija u BiH i regionu

Koliko je razvijena Gaming industrija u Bosni i Hercegovini i regionu? Da li je Gaming danas hobi ili posao? Na ova, i mnoga druga pitanja, odgovore ćemo dobiti iz prve ruke – od najboljih gejmera iz Bosne i Hercegovine. Učesnici panel diskusije su Nedim Lepić, Feđa Đedović, Elsin Uzunović, Đorđe Blagojević i Haris Čolaković. U ulozi moderatora naći će se Matea Alikadić, marketing menadžer Connect Arene. Ljubitelji igara LoL, CS:GO, GTA, PES... Vidimo se.

15.10.2021.14:15
LANACO Tehnološki centar / online

Nagradna igra

pozivamo Vas na

Tech Hosted by LANACO

Jedinstven spoj između stručnjaka iz IT svijeta i njihovih klijenata. Ovo je jedinstvena prilika da uživo razmjene iskustva na panel diskusijama, okruglim stolovima i prezentacijama. Tech Hosted by LANACO, most između struke i zadovoljstva.

Partneri 2021

Naši partneri su kompanije koje prepoznaju važnost ovakvih događaja i pružaju im podršku.

Prijatelji konferencije:

Medijski pokrovitelji