Zaštitite svoju djecu na internetu uz Kaspersky Safe Kids

21.02.2023. | Blog

Internet kao najbolji izvor informacija i zabave igra važnu ulogu u našim životima, ali i u životima naše djece. Ipak sa njim dolaze i potencijalne opasnosti i rizici kako za odrasle, pa tako i za naše najmlađe.

Kako bi držali sve konce u rukama, dužnost roditelja je djeci između ostalog osigurati i bezbijedno korištenje interneta i tako ih zaštititi od posljedica.

Sigurnost na internetu je zajednička odgovornost, pa je važno raditi zajedno,  zato je osim kontrole i uspostavljanja granica, neophodna i otvorena komunikacija, kako bi se izgradila svijest kod djece o dobrim i lošim stranama digitalnog doba i kreirao odnos sa puno povjerenja. 

Da bi pomogli roditeljima da lakše prate aktivnosti djece i da bi se na vrijeme uočili potencijalni rizici ili problemi, stručnjaci globalnog lidera za bezbijednost kreirali su Kaspersky Safe Kids, koji daje mogućnost za praćenjem aktivnosti na uređajima i aplikacijama.

Kaspersky Safe Kids funkcioniše u dva međusobno uvezana modula- roditelj i dijete. U roditeljskom modulu prilagođenom za vaše IOS i Android uređaje, moguće je upravljati i dobijati notifikacije, dok je modul dijete omogućen za Windows, macOS, Android i iOS uređaje.

Putem My Kaspersky account-a koji  povezuje roditeljske uređaje sa uređajima djece moguće je pratiti aktivnosti i dobijati izvještaje o njima.

Prema istraživanju kompanije Kaspersky, većina djece (57%) dobija svoj prvi gedžet u dobi između šest i devet godina. Odrasli trebaju efikasne alate kako bi pomogli svojoj djeci da steknu zdrave navike upotrebe i upravljali i kontrolisali vrijeme koje njihovi mališani troše na pametne uređaje ili računare.

Kaspersky Safe Kids je višestruko nagrađivan alat, a pred vama je nekoliko ključnih stvari koje ovaj alat čine dobrom pomoći u odgoju djece u digitalnom vremenu.

Filtriranje sadržaja

Kaspersky Safe Kids nudi filtriranje sadržaja kako bi se spriječilo da djeca pristupe neprikladnom sadržaju. Pratite YouTube pretrage svoje dece da biste bili sigurni da su njihove navike na mreži pozitivne. Kaspersky Safe Kids daje mogučnost potpunog blokiranja pristupa neprikladnom ili štetnom sadržaju (sadržaj za odrasle, alkohol, cigarete i kockanje, droga) neće biti dostupne vašoj djeci.

Kontrola korištenja aplikacije

Aplikacija također omogućava roditeljima da kontrolišu korištenje aplikacije svog djeteta. Možete postaviti vremenska ograničenja za aplikacije i potpuno blokirati pristup određenim aplikacijama. 

Praćenje društvenih medija

Uz Kaspersky Safe Kids, moguće je pratiti aktivnosti svog djeteta na društvenim mrežama, što uključuje praćenje objava, komentara i prijatelja njihovog djeteta, pa samim tim možete uticati i spriječiti sve nepoželjne komunikacije sa nepoznatim licima.

Praćenje lokacije

Pratite i odredite lokaciju svoje djece 24/7 na digitalnoj mapi u aplikaciji. Aplikacija nudi praćenje lokacije, kako bi pomogla roditeljima da prate gdje se njihovo dijete nalazi, što može biti posebno korisno za mlađu djecu.

Sigurna pretraga

Kaspersky Safe Kids također nudi funkciju sigurnog pretraživanja, kako bi spriječio djecu da pronađu neprikladan sadržaj dok pretražuju internet.